4.zápas 1/2 finále Slávia EUBA - VKP BA - (27.3.2024)

Družstvo Slávia Kooperativa EUBA vyhralo vo štvrtom zápase semifinále play-off extraligy 3:1 a rovnakým pomerom vyhrali aj sériu. Slávia tak naďalej zostáva jediným klubom v novodobej histórii slovenskej extraligy, ktorý si v každom ročníku doteraz zahral vo finále. Vo finále sa Slávia stretne s Nitrou.
V úvode prvého setu bolo na oboch stranách veľa chýb na útoku. Lepšie začal VKP, ktorý viedol 6:3. Nedarilo sa Furdovej. Cibulová ukázala, že chce hrať pestro - prvý sled "4" so Slivkovou a pipe s Haškovou. Nahrávačka Kohútova pekne zvládla tažkú situáciu a zahrala prvý sled so Smieškovou, ktorá následne aj zablokovala - 15:10 pre VKP. Do konca setu sa potom hralo málo stredom a hlavne krajné hračky VKP dotiahli set do víťazného konca. Slávia už vystriedala Furdovú a set dohrala Siládiová. V druhom sete obe družstvá získali hneď v úvode priame body podaním – za Sláviu Cibulová a za VKP Návratová. Začiatok bol vyrovnaný - 4:4, 8:8. V tejto pasáži sa trafila K. Slivková do servisu a Slávia získala vedenie 11:8. Ďalším dôležitým momentom bola dvakrát ubránená inak ozaj dobre hrajúca Hudecová - 14:10. Najväčší rozdiel v tomto sete bol v servise - Slávia dosiahla 6 priamych bodov a VKP iba jeden bod. V treťom sete Slávia začala lepšie. Dobre zatlačila na podaní Cibulová a opät bodovala Siládiová - 6:0. VKP sa podarilo Sláviu len pribrzdiť a z 1:8 bolo 8:11. VKP už hrala s Hvozdovou, ktorá priniesla energiu, hrala dobre, hoci nezmyselne a chybne dvakrát uliala. V ďalšom priebehu sme videli veľa pokazených podaní na oboch stranách. Slávia si svoj náskok kontrolovala (17:10, 22:15) a set v pokoji dohrala. Štvrtý set VKP začal s nahrávačkou Kohútovou a v úvode viedol 4:2. Siládiová sa opäť prezentovala dobrým útokom po čiare zo zóny II - 4:4. Od tohto momentu spravil VKP štyri chyby na útoku - dvakrát Hudecová, raz Smiešková a raz Dreisigová. VKP však bojoval a stále držal vyrovnaný stav - 9:10. Za tohto stavu sme videli najdlhšiu a najkrajšiu výmenu stretnutia. Od tohto momentu bola Slávia jasne lepším družstvom a kráčala do finále. Rozdiel bol hlavne v útoku - VKP chyboval, Slávia bola trpezlivejšia a zbierala dôležité body. Posledné body získali symbolicky kľúčové hráčky Slávie - Siládiova a Slivková.

Slávia Kooperativa EUBA - VKP FTVŠ UK Bratislava 3:1 (-15, 14, 19, 18)
Rozhodovali: Schimpl a Tiršel, 300 divákov.

SLÁVIA KOOPERATIVA: Cibulová 1, Hašková 16, Földesiová 5, Furdová 2, Matalíková 14, K. Slivková 7, liberka Magdinová (Bahnová 0, Pavlíková 1, Siládiová 21). Tréner: J. Brečka.

VKP FTVŠ UK: Kohútová 0, Dreisigová 17, Smiešková 5, Návratová 12, Hudecová 11, Hernandez 4, liberky Takáčová a Čavojská (Hvozdová 0, Baráthová 0). Tréner: P. Bernáth.
Jakub Brečka, tréner Slávia Kooperativa: “Chcem len poďakovať celému družstvu. To, čo sme ukázali, hovorí za všetko. Tento zápas bol z celej série najťažší a my sme ho zvládli. Možno sme mladí, ale nepodľahli sme tlaku a to je asi najväčšie víťazstvo. Ďakujeme táborom oboch družstiev za skvelú atmosféru. Týmto sa naša cesta neskončí. Makáme spoločne ďalej.”
Pavel Bernáth, tréner VKP FTVŠ UK: “Blahoželám Slávii k postupu a želám im veľa šťastia vo finále. My musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa zmobilizovali na sériu o 3. miesto. Akákoľvek medaila má v tomto roku pre toto družstvo hodnotu!”

Fotogaléria